Bahaya
Makanan Segera -- Meningkatkan Jumlah Individu Yang Mengalami Penyakit Diabetis,
Obesiti, Kanser Dan Penyakit Jantung Di Malaysia.
Oleh: SYAHRUL NINIE NADHIRAH BT.
MOHD BAROYI
Pulau
Pinang, 26 Mei 2016. Makanan Segera merupakan
makanan yang paling digemari oleh rakyat negara ini serta turut menjadi salah
satu punca meningkatnya jumlah penyakit kritikal dalam kalangan penduduk di Malaysia.
Mereka terdedah kepada makanan itu yang mengandungi kandungan lemak trans-fats,
gula, garam dan bahan kimia yang tinggi. Makanan segera turut juga
dikategorikan sebagai sampah dan mampu mengancam kesihatan terutama dalam
kalangan kanak-kanak. Penyakit-penyakit yang dicetuskan oleh makanan ini adalah
kegemukan, diabetes, penyakit jantung dan juga kanser.
Apa itu makanan segera? Menurut laman web Wikipedia.com menyatakan bahawa ianya merujuk kepada
makanan segera sebagai makanan yang dimasak terlebih dahulu dalam jumlah yang
besar dan cuma perlu dipanaskan semula merangkumi makanan sejuk beku yang
memudahkan pembeli untuk makan makanan segera bagi mengatasi kelaparan
terutama pada lewat malam mahupun di
awal waktu subuh minggu peperiksaan. Namun, dipercayai bahawa
makanan segera mengandungi bahan pengawet yang berbahaya kepada tubuh badan
seseorang serta mengundang kepada risiko berlakunya masalah kesihatan kepada
penggemar makanan segera.
Menurut Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), antara makanan
dan minuman segera yang dikategorikan sebagai tidak berkhasiat ialah mee
segera, minuman bergas, gula-gula, coklat serta burger dan nugget yang
dikategorikan sebagai makanan sejuk beku yang tidak digalakkan pengambilannya
secara kerap. Makanan terbabit merupakan penyumbang kepada penyakit seperti
sakit jantung, kencing manis, darah tinggi dan buah pinggang yang kebanyakannya
berpunca daripada makanan. CAP dalam kajiannya turut mendapati hampir
keseluruhan murid-murid sekolah dan pelajar universiti menjadi sasaran kepada
makanan segera dan terdedah kepada gejala penyakit kritikal itu sejak di usia
muda serta menjejaskan taraf akademik pelajar. Sedangkan pada
zaman nenek moyang terdahulu, kebanyakannya mempunyai kesihatan tubuh badan
yang lebih sihat di usia muda berbanding dengan anak muda sekarang.
Sementara
itu, Pakar Perunding Perubatan Hospital Pakar Shah Alam, Dr. Zulkarnain Ahmad
Hamidy berkata, pengambilan makanan segera yang berlebihan dan malas bersenam
akan menyumbang kepada obesiti yang menjadi punca segala penyakit termasuk
darah tinggi, masalah jantung, kencing manis dan kegagalan buah pinggang. Katanya,
kebanyakan menu makanan segera mengandungi kadar karbohidrat yang tinggi tanpa
vitamin atau zat berfaedah terutama untuk kanak-kanak yang sedang membesar.
Tambahan lagi, anak-anak tidak memahami baik buruk makanan segera tetapi tetap
memilihnya disebabkan mentaliti yang diterap oleh ibu bapa masing-masing.
Orang
ramai, terutamanya golongan ibu bapa dinasihatkan agar mengubah cara
menghidangkan makanan segera kepada anak-anak di peringkat sekolah rendah lagi
untuk menjamin kesihatan anak-anak kelak. Sudah jelas kajian menunjukkan bahawa
makanan segera akan merosakkan kesihatan individu dan lebih kerap pengambilan
makanan yang lebih sihat.
No comments:
Post a Comment